Tervetuloa meille!

Tervetuloa meille!
Koti

torstai 22. toukokuuta 2014

Tulva tuli - vai tuliko?

Jokakeväinen jännitysnäytelmä on alkanut. Kaikkialla puhutaan siitä, jotta nouseeko vesi, tuleeko tulva. Jos nousee, ylittyykö tulvaraja. Joet ovat jo jäistään luopuneet, mutta järvillä on lähes pilkkikelit.




Lainalaisuuksia tulvalle ja sen kehittymiselle on paljon:

  • Tuntureilla on vielä lunta, se kun sulaa, tulee tulva.
  • Jos sataa, tulva kasvaa.
  • Jos on lämmin, lumi haihtuu, eikä tule tulvaa.
  • Jos on viileää, sulaminen hidastuu ja tulva helpottuu.
  • jne. jne.
Yksi asia kuitenkin on varma: lumet sulaa ja jossain vaiheessa tulee kesä! Tosin huomiselle on ennustettu pohjoiseen Lappiin jopa 10 senttiä uutta lunta. "Suomessa on nyt hellekelit" -uutinen ei ihan päde koko maahan kuitenkaan.

Kuvasin rantamme tulvatilannetta eilen ja tänään. Punainen aurausviitta keskellä kuvaa toimikoon mittatikkuna vertailussa. Ja normaali veden korkeus on tuolla pensaiden takana. Ensin kuvat eiliseltä eli 21.5.2014:



Sitten tämän hetkinen tilanne (22.5.2014):



Eli onhan tuo noussut jo ihan kunnolla. Mutta vielä pitäisi nousta n. 40 cm että tiemme menisi poikki. Sitä odotellessa olemme käyneet täydentämässä ruoka- ja juomavarastot. Me pärjäämme kyllä useammankin päivän vaikka tie katkeaisi. Ja naapurilla on veneet ynnä muut ettei täällä ihan hätä tule vaikka vesi nousisikin tuosta. Koululaisetkin ovat luvanneet selvitä vaikkeivät pääsisikään kouluun. Mutta pelottavaa tämä on tietenkin kaikille niille, joilla talot ja muu omaisuus on vaarassa aina näin tulva-aikaan, joten jäämme seuraamaan tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti